oficiálna www

Vítam Vás na mojom blogu, moja oficiálna fotografická www stránka sa však nachádza TU , moja Facebook stránka zasa TU ak máte chuť, pozrite sa:-)

pondelok 6. apríla 2020

A tebe čo pomáha počas karantény?




Sme doma.
V obmedzenom priestore a obmedzene môžeme niekoho objať, uštipnúť, pobozkať, pohladkať či oliznúť (každému podľa ľubovôle)
Jasajú asi len tí najväčší introverti a domasedi.
Ich raj práve dosiahol vrchol.

Ak by som bola konšpirátor, predstavila by som si taký super tajný spolok introvertov ako presvedčil jedného člena vo Wu-chane, nech presvedčí toho nultého netopiera nech sa nakazí a potom sa nechá chytiť a zjesť.
Taký netopierí kamikadze.

Online doba nám pomohla sa aspoň trošku družiť ale tie slová, objatia a prípitky cez monitor sú také trošku mdlé, prekvapivo neosobné (haha) nech sa snažíme akokoľvek.


Každý má ale to svoje, čo mu počas nevyžiadanej izolácie pomáha.

Oslovila som teda pár kamošov nech mi ukážu, čo pomáha doma im. Možno im robí dobre  aj iné na karanténu ale s týmto sa mi dokázali zdôveriť.



Kvalitatívne sú fotografie na úrovni asi 3x premazanej VHS-ky (deti, to bolo ešte pred  DVD a CD) ale tak odpustite, sociálny dištanc a dva monitory 
či displeje medzi nami.



ZUZANA ČOREJOVÁ
flamenco  lektorka,  workshoperka i matka na materskej


Zuzke sa prihodili títo štyria chalani  a aj keď má niekedy dosť (neverím) , tak jej pomáha to, že sú a potrebujú ju. Aby sa zbláznila (pardón, nezbláznila). Podľa mňa ešte mimo iného dupe flamenco, keďže môže. Pod nimi sú už asi iba krtkovia.



ŠTEVO MARTINOVIČ
herec, komik, spoluautor divadelných hier a neúnavný guru slovenského online humoru

Mimo toho,  že rád vymýšľa krátke i dlhšie komické skeče a žiadna téma mu nie je cudzia (jeho kanály sa  ťahajú celým spektrom internetov), pomáhajú mu aj knihy.  Napríklad "Umenie obyčajného života". Tú  aktuálne číta po kapitolách  aj na jeho sociálnych sieťach.  Krátkych kapitol je tam tuším 100. Snáď nám to teda bude čítať aj keď už budeme slobodne pobehovať bez rúška. No a ako vášnivému milovníkovi dobrého vína mu pomáha aj tento mok bohov. Tak,  toto je Števkova skrýša pre koronou.


MARTINA HERBST
prekladateľka, momentálne zamestnaná na SAV-ke, je to však večná obdivovateľka 

20-40tych rokov 20-teho storočia
Spravuje blog HERBSTVINTAGE


Karel Čapek je pre Martinu inšpirácia. Knihy - ideálne v pôvodnom vydaní -číta podrobne zas a znova.Karla má  aj na obraze, v rukách i v srdci.


JARKA LEMPOCHNEROVÁ
pracuje v korporácii a vášnivo športuje


Na Jarku ešte prezradím, že krásne  fotí aj na analógové foťáky, varí a pečie. jej zbierka kuchárok  (myslím tých  knižných, ibažeby iné mala v pivnici)  podľa mňa ochvíľu pojme   polovicu kuchynskej linky. Najviac jej asi pomáha robiť stojky na záhrade lebo všetko hneď vidí z inej perspektívy. A poriadne si zabehá. Keďže býva mimo Bratislavy, poctivo sa ľuďom vyhýba.


SAMO TRNKA
humorista, scenárista, principál stand-up komedy "Pančlajn", niektorým známy aj ako vedátor Karol
Samuelovi robí isto dobre veľa vecí,  ale čím sa mi mohol pochváliť a chváli sa tým aj verejne - sú jeho akváriá. Ryby mu nepapuľujú a má ich rád. Dokonca až tak, že robí záživné  a nadupané niekoľkohodinové online prenosy z rušného života jeho akvárií. 



ADELKA DUBNICKÁ
vychýrená pekárka chlebíkov, pečiva, koláčov i zákuskov - proste jej ADELKASKITCHEN



Okrem toho, že rada pečie pre rodinu ale aj iných, tak máme od nej aj super padnúce rúška. Doba si vyžiadala a ona vie. Tamtie bratislavské rožky z fotky mi k nim aj pribalila. Vraj nie ten, čo drží v ruke na fotke:-)


ZUZANA KYZEKOVÁ
divadelná, dabingová ale aj televízna herečka



Zuzke, ako ju poznám, pomáha červená farba, pásiky, bodky a ježibaby. Jej byt je toho plný. Ešte jej pomáha maľovať, antiseptický sprej  aby sa cítila v bezpečí a fľaša  vínka. Striedmo. Zuzi, len tie fľaštičky si prosím vymeň!   Ešte jej pomáha aj pracovať, momentálne načítavať svojim krásnym hlasom audioknihu "červené tenisky".


JANA ROSÍKOVÁ
vedúca hotelovej recepcie, Kréta

Janka (inak vraj vám mám povedať, že na tvári má masku z ílu a nie makeup) momentálne trčí tiež doma, hoci na Kréte. Luxusný hotelový komplex, kde robí, je tiež prekvapivo zatvorený aj keď im už začala sezóna. Tak jej  robí dobre vyvaľovanie na gauči, pozeranie Netflixu a upratovanie.  Kde je tá Janka čo  kedysi vymetala gothicrockové koncerty odetá celá v koži?:-)


ANITA KUČEROVÁ
dokumentaristka, Holandsko

Anita žije už 20 rokov v Holandsku a po rokoch  sa konečne odstrihla od svojho druhého zamestnania a ide sa venovať iba tomu, čo ju naozaj napĺňa. Dokumentom od A po Z. V karanténe tak strihá svoje natočené veci a vzdeláva sa ako  dokumenty  robiť ešte lepšie.  Ja osobne sa teším na jej  tango film  na ktorý sa pozrie z inej strany. 
Sama je vášnivou tanečníčkou tanga.



LUCIA PUKALOVIČOVÁ A TOMÁŠ KUCHÁR
Obaja majú svoju prácu a potom ešte HANDWOOD

 Túto foto som si dovolila poňať zo širšia, lebo to čo tam tí dvaja práve dokončujú mám aj ja doma a robí mi to ohromnú radosť. Kochlináč (názov vymyslel Luckin syn) je pekná prácička z odpadového dreva. Lebo takto ich Handwood zmýšľa a tvorí.
Pomáhajú si tým, že sú spolu a ešte vytvárajú takéto kúsky a kusy. Jeden hobľuje , dlátuje,  šmirgľuje a druhá morí, lakuje a dotvára.


SAMUEL HOŠEK
spevák, herec, maliar, performer a trendsetter:-)


Samo má zamatový hlas, tu je jeho skladba "Home" a okrem stále inej divnosti na hlave či tvári aj veľa maľuje. Ešte na neho prezradím, že je na pobyt vonku pripravený. 
Jeho  bočný projekt "Electric Sabina" už dávno pred koronou využívala prvky ochranného odevu a rúšok na svoju performance. A nie, on ich nevykúpil.


OĽGA BELEŠOVÁ
herečka, moderátorka, komička a spoluautorka

Oli je momentálne poctivo doma  a stará sa o svoju 84-ročnú maminku, ktorá je po onkooperácii. Pomáha jej pudlica, záhradka ale humorom sebe vlastným mi vypichla aj "kamošku plienočku", ktorú má okolo krku na foto.  Plienočka je multivyužiteľná. Samozrejme,jeden účel je jasný, ale  môže to byť aj šatka na krk, na hlavu,  môže sa použiť ako rúško, vankúšik, osuška, čelenka i  batôžtek .




KATARÍNA FIGULA
kultúrna a projektová manažérka

Katarína deťom dlho odolávala. To viete, intelektuálka, svetobežníčka, milovníčka kultúry, divadla a tanca. To všetko jej ostalo (venuje sa manažovaniu projektu Ilony Németh - Eastern Sugar, koordinuje  "Bratislava v pohybe" a  Slovenskú tanečnú platformu) ale  napokon predsa pribudli aj deti. Tieto  chutné bytosti, ktoré jej pomáhajú s pečením by bola škoda nemať. Ona pomáha im, oni jej. Symbióza. Tu pečú mrkvovú tortu. Recept už mám, len som zabudla kúpiť vlašské orechy.

INEZ KRIDLOVÁ
marketingová riaditeľka, produkčná a vrtuľa v riti

  Inez sa ešte pred karanténou rozhodla trošku zhodiť a cvičiť. Tieto plány sa jej pokúšala zmariť korona ale ona sa jej nepoddala.  Pustila si kamošku Zoru a na  jej cvičenie poctivo dychčí pri telke.  Našla aj výhodu, vie ju vypnúť a ako hovorí, nemusí počúvať ako na ňu  Zora škrieka nech sa nefláka:-))


JANA GAVAČOVÁ
speváčka, herečka, učiteľka dramaťáku a spevu.  A skladateľka

 Janka má doma svoje umelecké útočisko a ešte pani mačku zvanú "pani mačka" alebo aj "Alma". Janka mimo toho, že vo vedľajšej miestnosti praktizuje baletné a jogové úkony učí aj svojich študentov "dramaťáku" aj spevu. Online. Žiadne pyžamo, ona sa pekne oblečie  a namaľuje. Ja osobne dúfam, že pripravuje aj nové veci lebo jej album "Biele noci" je epický. Aj lyrický. Prosto, krásny. Tu má youtube.

KATARÍNA SUCHÁROVÁ
vraj superžena:-)
Kataríne v tejto dobe robí najlepšie záhradka - sadenie a rýpanie sa v zemi.  Aj pri tom musí vyzerať štýlovo. Vymýšľa také veci, že aj majstri sa divia.  Bytová dizajnérka a MC Gyver dokopy.  Extrovertka, ktorá sa rada stará o rodinu i priateľov ale keď ju na...ú, tak má záhradku. Lebo  homeschooling  detí je  tiež parádna vec. 


PETER KOLLÁR
spevák zboru Slovenskej Filharmónie,  textár a neúnavný študent slovenského jazyka

Peťo je umelec telom i dušou. Jeho prešedivelé háro strieda dĺžky podľa jeho momentálneho rozpoloženia a predpokladám, že isté tlaky zažíva momentáne aj jeho klavír.  A zápisník. Textový aj notový. Teším sa.




ROBERT ZOĽÁK
momentálne pracovník Slovenskej ambasády v Ríme


Robert je momentálne v Ríme. Išiel tam dva mesiace  pred koronou a korona ho zajala na ambasáde. Takže na Rím pozerá z terasy svojej kancelárie. 
Je milovník kávy, v minulost o nej písal blog a moderoval majstrovstvá slovenských baristov. Momentápne už siaha na dno posledného balíčka kávy z miestnej rímskej pražiarne výberovej kávy Faró a dúfa v objednanie novej várky online.



DAŠA ŠIMEKOVÁ
fotografka

A tu som ja.  Moji sú našťastie len vo vedľajšej  izbe pre účely fotografie. Marcel ma stráži a ja ho  učím zatiaľ  povedať " Ako bude? Bude dobre". Naučil sa zatiaľ  "akobu" a "dobre". Oddelene. Tak snáď to raz spojí.